Bygga nyckelfärdigt hus – 10 tips
Att bygga nyckelfärdigt med totalentreprenad är en trygg lösning, men det gäller att hitta rätt hustillverkare. Här tipsar vi om saker att tänka på när du ska skapa ditt framtida boende på ett bra och prisvärt sätt.
1. Jämför alltid flera hustillverkare
Det är lätt att falla för en viss typ av hus och börja skapa sig en drömbild som sedan kanske inte rimmar så bra med verkligheten. Låt därför jakten på det rätta nyckelfärdiga huset ta tid.
Det viktigaste du kan göra är att jämföra flera hustillverkare. Då får du nya idéer och insikter kring allt du måste ta ställning till. Du säkerställer också att priset är rimligt. Hustillverkarna är vana vid att bli jämförda så det är inget konstigt att välja en och tacka nej till de andra.
Om du fyller i formuläret blir du kontaktad av upp till fem hustillverkare som kan ge dig lösningar baserat på dina behov.
2. Är det nyckelfärdigt du ska ha?
Att köpa ett nyckelfärdigt hus och låta hustillverkaren ta hand om hela byggprocessen genom en totalentreprenad är ett populärt och tryggt sätt att bygga hus, men det finns andra sätt. Många köper huset från en husleverantör, men väljer att anlita ett annat byggföretag i en så kallad generalentreprenad, eller själv ta ett stort ansvar i form av en delad entreprenad. Du kan då komma ner i pris, men måste vara beredd på att byggprocessen blir mer krävande och riskabel. Ofta kan man bolla dessa möjligheter med hustillverkarna.
3. Gör klart med banken
De flesta måste skaffa ett så kallat byggnadskreditiv från banken för att finansiera husbygget, men tänk på att du möjligen också kan utöka bolånet på din befintliga bostad istället. Var noga med att jämföra offerter från flera banker när du ska välja byggnadskreditiv, det kan skilja mycket i räntor och uppläggningsavgifter.
4. Besök visningshus
När du letat i kataloger, diskuterat med hustillverkarna och fått en känsla för vad du vill ha, är det alltid bra att besöka ett visningshus. En fysisk upplevelse av material och planlösningar ger dig en mycket tydligare bild av husmodellen och du kommer att kunna göra bättre och tryggare val.
5. Ta referenser
Prata med folk som har byggt hus själva, gärna med någon som har byggt ett hus med den hustillverkare du är intresserad av. Hör med dem vad som fungerade bra och mindre bra och vad de skulle ha gjort annorlunda. De allra flesta vill mer än gärna dela med sig av sina erfarenheter.
Be om kontaktuppgifter till tidigare kunder från hustillverkaren. Detta är ett vanligt förfarande och ingenting konstigt.
6. Välj hustillverkare
Förutom offerter och referenser kan även andra faktorer spela in. Har hustillverkaren erfarenhet av att jobba i närområdet? Hur fungerar personkemin mellan dig och hustillverkarens representant?
Att bygga ett hus är en lång och omfattande process. Det är därför viktigt att det finns ett grundläggande förtroende mellan er och att kommunikationen fungerar. Som köpare har du all rätt i världen att ställa krav på information och ett gott bemötande.
7. Skriv avtal
Att bygga nyckelfärdigt, det vill säga med totalentreprenad, innebär att du skriver ett, och bara ett, avtal med hustillverkaren. Om andra byggföretag är inblandade eller om du själv tar ansvar för att driva bygget framåt, måste du skriva flera avtal. Ett vanligt kontrakt som då används är Entreprenadkontrakt ABS 18 som Konsumentverket har tagit fram.
8. Betala aldrig i förskott
Kom överens om tydliga tidpunkter för när arbetet ska påbörjas, avslutas och faktureras. Betala aldrig för någon del av byggprocessen i förskott. Det är när en etapp är klar och har utförts på ett fackmannamässigt sätt som du ska betala för det. Om du betalar innan är det i princip omöjligt att få tillbaka pengarna om hustillverkaren inte håller vad den lovar. Det är samtidigt viktigt att du gör så mycket du kan för att understödja byggarbetarnas tillträde och möjligheter att arbeta effektivt på plats.
9. Om något går fel
Om du av någon anledning inte är nöjd med arbetet ska du i ett första steg ta upp saken med hustillverkaren. Om du kan visa att något till exempel är felaktigt utfört ska hustillverkaren avhjälpa felet utan extra kostnader för dig. Om ni inte kommer överens finns det många lagar och regler som du som konsument kan luta dig emot för att ta saken vidare. Läs mer om hur du kan göra på Konsumentverkets sidor Hallå konsument – fel i småhusentreprenad.
10. Ett hem är inte bara ett hus
När du får möjlighet att uppföra ett eget hus efter eget tycke, bör du också "zooma ut" och se hela bilden. Du vill ju skapa en bostad i en trivsam omgivning. Var på tomten ska huset stå så att relationen med framtida grannar blir optimal? Vad är bäst placering med hänsyn till omkringliggande natur?
Har du tagit höjd i din budget för ett eventuellt garage eller carport? Är det något du ska passa på att uppföra i samband med husbygget? Kanske en gäststuga på tomten? Ska du passa på att etablera externa uttag för el och vatten när du nu ändå gräver för det?
Husdrömmen kräver engagemang, samarbete och beslutsamhet. Men den har blivit sann för hundratusentals svenskar och i samarbete med bra hustillverkare kan alla uppnå den.
Om du vill gå vidare direkt och ta in upp till fem erbjudanden från hustillverkare nära dig är det bara att fylla i formuläret. Det är gratis och utan bindingar.
Lycka till med ditt hus!