Ungt par bär in flyttkartonger i ett nybyggt hus.

Vad kostar ett nyckelfärdigt hus?

Priserna för nyckelfärdiga hus varierar stort – från omkring 13 000 upp till 25 000 kronor/m2. Utöver priset för huset tillkommer en rad oundvikliga kostnader som du inte vill missa i budgeten. I den här artikeln sammanställer vi jämförspriser för nyckelfärdiga hus och vilka faktorer som påverkar slutkostnaden.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 11.01.2023 16:42
Artikelns innehåll

Exakt vad som ska ingå i ett nyckelfärdigt hus är inte lagstyrt. Därför kan det vara svårt att veta vad slutpriset kommer att landa på bara genom att titta på husmodellernas priser på leverantörernas webbsidor. Jämförelsen måste se till helheten och de poster som inte ingår i priset måste räknas in för att du ska få koll på slutnotan.

Så vad kostar då ett nyckelfärdigt hus? Vill du få ett exakt pris genom personliga offerter från olika husleverantörer kan du enkelt få det genom att fylla i formuläret på denna sida. Vill du istället få en överblicksbild över lite mer generella priser och vad som påverkar slutkostnaden kan du läsa vidare.

Pris för nyckelfärdigt hus

När vi jämför priserna på leverantörernas webbsidor kan vi se att kostnaderna varierar kraftigt – från omkring 13 000 upp till över 25 000 kronor/m2.

Det man ska ta med sig när man tittar på dessa siffror är dock att olika leverantörer inkluderar olika saker i vad de kallar nyckelfärdigt. Vissa inkluderar exempelvis grundläggning och schaktning medan andra inte gör det. Ett billigare kvadratmeterpris på själva huset behöver alltså inte nödvändigtvis betyda ett billigare slutpris.

I tabellen nedan ser du uppskattade prisnivåer på nyckelfärdiga hus i olika storlekar.

BostadsytaAntal sovrumPrisuppskattning
110 m2 2–3 1 400 000–2 750 000 kr
130 m2 3–4 1 690 000–3 250 000 kr
160 m2 3–5 2 080 000–4 000 000 kr

Observera att tabellen inte anger projektets slutpris.

Genomsnittligt slutpris

Den stora fråga är dock vad slutpriset för bygget hamnar på, med övriga kostnader inkluderade. Ett genomsnittligt slutpris på nyckelfärdiga hus med totalentreprenad, där husleverantören har helhetsansvaret för projektet, ligger runt 28 000 kronor/m2.

Den slutgiltiga kostnaden kan dock variera kraftigt både uppåt och neråt, och beror främst på faktorer som var du bygger ditt hus och vilket markarbete som behövs göras, hur dyr tomten är och vilken husmodell du väljer. Ett 1,5-planshus kan till exempel vara billigare att bygga än ett större enplanshus, eftersom det är dyrare att förbereda större markyta än att bygga på höjden.

För att få ett exakt slutpris på just ditt bygge behöver du kontakta leverantörerna, så att de kan anpassa sitt pris utifrån dina förutsättningar. Därefter behöver du göra en komplett budget med alla kostnader inkluderade.

Få prisförslag nu

Vad påverkar kostnaden?

När du ska bygga ett nyckelfärdigt hus finns det en rad val och beslut som avgör slutnotan. Nedan kan du läsa mer om vilka faktorer som har den största inverkan på din budget.

  • Var du ska bygga. Var i landet du bygger påverkar både byggkostnader och tomtpriser. Även kostnaden för markarbeten varierar kraftigt beroende på vilken typ av arbete som måste göras.
  • Typ av hus och konstruktion. Storlek och husmodell påverkar förstås priset, där standardmodeller i trä med trästomme oftast är billigare än exempelvis hus med betonggrund.
  • Entreprenadform. Ett sätt att komma ner i pris är att välja bort totalentreprenad där hustillverkaren har hela ansvaret, och istället ha delad entreprenad. Det innebär att du själv kontrakterar och samordnar alla underleverantörer, som exempelvis snickare, VVS och elektriker. Det ger dig mer ansvar men även större förhandlingsutrymme.
  • Materialval. Alla tilläggsval du gör utanför standardutförandet kommer att påverka priset. Det gäller alla ytor och inredning i huset, som köksinredning, golvval och fasad.
  • Antalet våtrum. Kök och badrum är de dyraste rummen att bygga, så om du vill ha fler badrum påverkas priset mer än om du vill ha ett extra sovrum.
  • Tilläggsbyggnationer. Om du vill ha extra byggnader som garage eller en altan kommer det att påverka slutpriset.

Övriga kostnader som tillkommer

Utöver själva huset finns det fler utgiftsposter som är helt nödvändiga, men som vanligtvis inte ingår i husleverantörernas priser. Sådana kostnader som du inte får glömma i budgeteringen är:

  • Tomt. Just tomtpriset är den enskilt mest varierande budgetposten, då en tomt kan kosta allt från några hundra tusen till flera miljoner beroende på geografisk position.
  • Administrationsavgifter. Priser för lagfart och pantbrev är i många fall inkluderat i priset vid totalentreprenad, men inte alltid.
  • Bygglov. Bygglov, bygglovsanmälan och att ta fram bygglovsritningar kan kosta över 40 000 kronor för hus på upp till 200 m2.
  • Grundläggning. Vissa entreprenörer inkluderar grundläggning för huset i priset, men många gör inte det.
  • Markarbete. Markabetet är som regel inte inkluderat i leverantörernas priser, och kan variera väldigt mycket beroende på vilket underlag det är på tomten. Att spränga eller gräva bort stora massor kan bli en kostsam historia.
  • Anslutning till vatten och avlopp
    För att få vatten och avlopp till huset måste du ansluta dig till närliggande system eller anlägga eget system.
  • Installationer. Vissa hustillverkare inkluderar installation av el och VVS i priset, men andra gör det inte, så kom ihåg att kolla offerten noggrant.
  • Fasadmålning. Nyckelfärdiga trähus levereras oftast grundmålade, men slutmålningen brukar köparen få stå för själv.
  • Fiberdragning. Om fiber finns i området kostar det vanligtvis omkring 25 000 kronor att dra in detta i huset.

Ett tips är också att redan från början räkna med andra utgifter som tillkommer innan allt är klart. Glöm till exempel inte kostnaderna för eventuell trädgård, möbler och flyttkostnader.

Få exakta prisförslag på nyckelfärdiga hus

Det bästa sättet att få reda på ett exakt pris för ditt husbygge är att ta in offerter från olika leverantörer, och sedan göra separata budgetförslag där alla olika poster räknas in. Kom ihåg att ta med både de poster som inkluderas av leverantören och de som inte gör det.

Du behöver med andra ord se till att få detaljerade och tydliga offerter. Finns det några oklarheter om vad som ingår eller vad något kostar – be om förtydligande innan du skriver på något avtal.

Om du vill ha hjälp med att samla in offerter utifrån dina förutsättningar kan du använda vår offerttjänst. När du har fyllt i formuläret blir du kontaktad av utvalda husleverantörer med förslag som matchar dina önskemål. Tjänsten är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något köp.

Fyll i formuläret nu