Vad kostar ett nyckelfärdigt hus?
Den vanligaste frågan om att beställa ett nyckelfärdigt hus är vad det kostar. I den här artikeln sammanställer vi priser från olika hustillverkare och berättar om faktorer som påverkar slutpriset. Du får också en lista på övriga kostnader som du inte vill missa i budgeten.
Exakt vad som ska ingå i ett nyckelfärdigt hus är inte lagstyrt. Därför kan det vara svårt att veta vad slutpriset kommer att landa på bara genom att titta på husmodellernas priser på leverantörernas webbsidor. Jämförelsen måste se till helheten.
I den här artikeln ger vi en överblick av generella priser för nyckelfärdiga hus och vad som påverkar slutkostnaden.
För att ta reda på aktuella priser för det hus som du vill bygga gäller det att jämföra offerter från olika husleverantörer. Samla in offerter enkelt genom att fylla i formuläret på den här sidan. Det kostar ingenting och du förbinder dig inte till något.
Priser för nyckelfärdiga hus
När vi jämför priserna på leverantörernas webbsidor kan vi se att kostnaderna varierar kraftigt. Priset för ett nyckelfärdigt hus rör sig från omkring 13 000 kronor/m2 för de billigaste husen på marknaden till 29 000 kronor/m2 för lyxiga utföranden. Värt att tänka på är också att priset per kvadratmeter oftast blir lägre ju större hus du väljer.
I tabellen nedan ser du uppskattade prisspann för nyckelfärdiga hus i olika storlekar.
Bostadsyta | Antal sovrum | Prisuppskattning |
---|---|---|
110 m2 | 2–3 | 1 400 000–2 950 000 kr |
130 m2 | 3–4 | 1 690 000–3 370 000 kr |
160 m2 | 3–5 | 2 080 000–4 340 000 kr |
Priserna i tabellen anger inte projektets slutpris.
Vad innebär nyckelfärdigt? Något att ta med sig när man tittar på dessa siffror är att olika leverantörer inkluderar olika saker i vad de kallar nyckelfärdigt. Ett exempel är att vissa inkluderar grundläggning och schaktning medan andra inte gör det.
Ofta byggs nyckelfärdiga hus i en totalentreprenad där husleverantören har helhetsansvaret för projektet. Då är det oftast enklare att räkna ihop kostnaden. Men det är även möjligt att välja andra entreprenadformer och endast beställa själva huset från en hustillverkare.
Tips! Förutom att bygga villa är det möjligt att beställa ett nyckelfärdigt fritidshus eller attefallshus.
Vad påverkar priset för ett nyckelfärdigt hus?
När du ska bygga ett nyckelfärdigt hus finns det en rad val och beslut som avgör slutnotan. Nedan kan du läsa mer om vilka faktorer som har den största inverkan på din budget.
- Var du ska bygga. Priset för att bygga hus varierar runtom i Sverige, både tomtpriser och byggkostnader.
- Typ av hus och konstruktion. Storlek och husmodell påverkar förstås priset, där standardmodeller i trä med trästomme oftast är billigare än exempelvis hus med betonggrund. En skillnad är också att ett 1,5-planshus kan vara billigare att bygga än ett större enplanshus eftersom det är dyrare att förbereda större markyta än att bygga på höjden.
- Entreprenadform. Ett sätt att komma ner i pris är att välja bort totalentreprenad där hustillverkaren har hela ansvaret, och istället ha delad entreprenad. Det innebär att du själv kontrakterar och samordnar alla underleverantörer, som exempelvis snickare, VVS och elektriker. Det ger dig mer ansvar men även större förhandlingsutrymme.
- Materialval. Alla tilläggsval du gör utanför standardutförandet kommer att påverka priset. Det gäller alla ytor och inredning i huset, som köksinredning, golvval och fasad.
- Antalet våtrum. Kök och badrum är de dyraste rummen att bygga, så om du vill ha fler badrum påverkas priset mer än om du vill ha ett extra sovrum.
- Tilläggsbyggnationer. Det som räknas som tilläggsbyggnationer kan till exempel vara garage, förråd, gäststuga eller en altan.
Övriga kostnader för att bygga hus
Förutom priset för själva huset finns det fler utgiftsposter som är helt nödvändiga, men som vanligtvis inte ingår i husleverantörernas priser. Viktiga kostnader som du inte får glömma i din budget är:
- Tomt. Som bekant finns det tomter i alla prisklasser beroende på läge, storlek och tomtens förutsättningar. En tomt kan kosta några hundra tusen eller några miljoner. Det är också möjligt att köpa en öronmärkt tomt från vissa hustillverkare.
- Administrationsavgifter vid tomtköp. Priser för lagfart och pantbrev är i många fall inkluderat i priset vid totalentreprenad, men inte alltid. Lagfart kostar 1,5 procent av beloppet för tomten. Pantbrev handlar om hur stort lån du tar för att göra köpet, där kostnaden är 2 procent av lånet, men din kostnad blir mindre om det redan finns pantbrev knutna till tomten sedan tidigare.
- Bygglov. Bygglov, bygglovsanmälan och att ta fram bygglovsritningar kan kosta runt 40 000 kronor för hus på upp till 200 m2.
- Grundläggning. Vissa entreprenörer inkluderar grundläggning för huset i priset, men många gör inte det.
- Markarbete. Markarbetet är som regel inte inkluderat i leverantörernas priser, och kan variera väldigt mycket beroende på vilket underlag det är på tomten. Att spränga eller gräva bort stora massor kan bli en kostsam historia.
- Anslutning till vatten och avlopp. För att få vatten och avlopp till huset måste du ansluta dig till VA-systemet, alternativt anlägga ett eget system.
- Installationer. Vissa hustillverkare inkluderar installation av el och VVS i priset, men andra gör det inte, så undersök detta i offerten.
- Fasadmålning. Nyckelfärdiga hus med träfasad levereras oftast grundmålade, men slutmålningen brukar köparen få stå för själv.
- Fiberdragning. Att ansluta sitt nyckelfärdiga hus till det lokala fibernätet kostar mellan 15 000 kronor och 45 000 kronor. Prislappen blir lägre om grävningen redan är ordnad inför installationen.
Ett tips är att redan från början räkna med andra utgifter som tillkommer innan allt är klart. Här påverkar era personliga prioriteringar. Till exempel är det bra att tänka på anläggning av trädgård, men även möbler till det nya huset och flyttkostnader.
Läs även: Byggnadskreditiv – så kan du låna för att bygga hus
Få exakta prisförslag på nyckelfärdiga hus
Det bästa sättet att få reda på ett exakt pris för ditt husbygge är att ta in offerter från olika leverantörer. Utifrån dessa kan du göra separata budgetförslag där du både räknar in poster som leverantören inkluderar och de utgifter som tillkommer. På så sätt kan du ta reda på det totala priset för huset du drömmer om.
För att kunna få en realistisk uppfattning är det viktigt att få detaljerade och tydliga offerter. Om det finns några oklarheter om vad som ingår eller vad något kostar – be alltid om förtydligande innan du skriver på något avtal.
Ett enkelt sätt att komma igång är att ta hjälp av vår offerttjänst. Efter att du har skickat in formuläret blir du kontaktad av maximalt fem utvalda husleverantörer med förslag utifrån dina önskemål och din budget. Tjänsten är gratis att använda och du förbinder dig inte till något köp.