6 tips inför överlämningen av ditt nyckelfärdiga hus

Även om allt bör vara korrekt utfört när entreprenören har avslutat arbetet med ditt nya hus, är det viktigt att göra en noggrann inspektion av huset innan du godkänner bygget och flyttar in. Hittar du fel eller brister är husleverantören skyldig att åtgärda dessa innan projektet avslutas.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 22.01.2024 13:51

Här nedan har vi gjort en lista över 6 saker du bör vara extra uppmärksam på innan du flyttar in i ditt nya hem. Det viktigaste är att inte låta sig bländas av det nya, fina huset, utan kontrollera husets alla rum noga. På så sätt undviker du tråkiga överraskningar och irritation efter att du har flyttat in.

6 saker att kontrollera innan du godkänner huset

Kök
Kontrollera huset noggrant: Bara för att något ser bra ut behöver det inte vara det. Kontrollera därför ditt nya hem grundligt innan du tar emot nyckeln och flyttar in.
  1. Öppnar och stänger alla skåp sig ordentligt? (Detta gäller såklart bara om husleverantören har varit ansvarig för att sätta in exempelvis garderober och köksskåp.)
  2. Är rören under vasken korrekt installerade? Gör ett test där du fyller hela handfatet med vatten innan du släpper på proppen och låter vattnet rinna ut. Detta ger maximal belastning på rör och kopplingar, och eventuella fel kommer att märkas. (Gäller bara om husleverantören har varit ansvarig för rörarbetet.)
  3. Testa avlopp i våtrum noga. Häll lite vatten på golvet för att se att allt vatten rinner mot (och ner i) avloppet. Gör detta i alla rum med avlopp.
  4. Testa alla kranar och duschmunstycken. Det ska vara bra tryck, och både kall- och varmvattnet ska fungera med stabila temperaturer.
  5. Öppnas och stängs alla fönster och dörrar utan problem? Känn också efter om det drar från fönster eller dörrar. Fönster och dörrar i nya hus ska alltid vara helt täta, utan något drag.
  6. Finns det tecken på kondens någonstans? Det lönar sig att undersöka kryploft och området runt eventuella luftluckor extra noggrant. Kondens och fukt på ställen som dessa kan vara ett resultat av felaktig eller undermålig isolering.

Så gör du om du hittar fel och brister

Om du skulle upptäcka fel på ditt nya hus, bör du skriva ner allt och skicka till leverantören omgående. Ta också bilder för att dokumentera bristerna du upptäckt. Ta med allt du har anmärkningar på – även sånt som kan tyckas vara bagateller.

Leverantören ger vanligtvis sig själv en tidsfrist för åtgärdande av felen, men om de inte gör det är det viktigt att du istället sätter ett datum för när åtgärderna ska vara genomförda.

Sätt dig också in i husleverantörens garantiavtal. Standardgaranti för väsentliga fel och brister är fem år, men det kan variera mellan olika entreprenörer. Det är oavsett viktigt att påpeka eventuella fel och brister så tidigt som möjligt, allra helst innan överlåtelsen av huset.

Jämför erbjudanden på nyckelfärdiga hus