Ett nyckelfärdigt stenhus med en vacker trädgård i kvällsljus.

New England eller funkis? Hitta byggstilen för dig

Nyckelfärdiga hus kommer i många olika material och stilar – mer än bara klassiska trähus. Oavsett om du bygger en ny villa, en attefallare på tomten eller ditt nya fjällhus, får du många byggstilar att välja och vraka bland.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Publicerad: 07.07.2023

Att bygga hus är ett speciellt projekt. Det måste kännas rätt. Din egen husdröm kanske liknar något i den här listan, eller kanske en blandning av olika stilar. Den här artikeln är till för dig som vill inspireras och upptäcka vad du gillar (och inte gillar!).

ett timmerhus som fjällhus

1. Timmerhus

Traditionellt, rustikt och ett klassiskt hantverk – timmerhus är trähus med en speciell charm. Nyckelfärdiga timmerhus finns både som mindre stugor och fullstora villor. Antingen kan du satsa på en typisk fjällstugestil eller en mer modern variant. Välj en naturlig träfärg eller målade timmerstockar, exempelvis i falurött eller mörkgrått.

ett grått lådhus

2. Ladhus

En allt mer populär hustyp är moderna ladhus. De kan ha ganska olika stil, men formen av en avlång låda är det gemensamma draget. Nyckelfärdiga ladhus kan vara designade som traditionella svenska röda lador i modern tappning, eller till exempel en stram industriell stil.

ett funkishus

3. Funkishus

Funkishus präglas av raka linjer, ofta asymmetri och gärna med fönster i varierande storlek. Funkisstilen på hus kan beskrivas som lekfull, samtidigt som den skär bort onödigheter. Den här byggstilen är en del av funktionalismen som en större designrörelse, med ursprung i 1920- och 1930-talet. Stilen är fortsatt populär och det finns gott om nyckelfärdiga funkishus.

ett stenhus

4. Stenhus

Stenhus går aldrig ur tiden. Du kan få nyckelfärdiga stenhus byggda i exempelvis lättbetong, som faktiskt är en svensk uppfinning. Ofta lägger man puts som ett yttre lager, vilket ger en slät och tålig yta som skyddar huset väl.

ett modernt hus i grått

5. Modernt hus

Moderna hus är en bred grupp av stilar som är populära idag. Ofta hittar du drag av funktionalism och minimalism, med enkelhet och raka linjer. Stora fönster, stora skjutdörrar och öppna planlösningar är också populärt bland moderna nyckelfärdiga hus.

ett new england-hus

6. New England-hus

Med New England-hus menar man den amerikanska byggstil som dykt upp allt mer i Sverige. New England-husen har ofta en stor ytterdörr med pelare, eller med pelare längs hela framsidan. De har också ofta spröjsade fönster med många rutor och ibland fönsterluckor som ger kontrast mot fasaden.

ett tegelhus i grått

7. Tegelhus

Tegelhus är förvisso en del av kategorin stenhus, men utgör ändå sin egen stil när teglet får synas. Välj en typisk varm röd tegelfärg, eller varför inte en lugn grå färg som huset i bilden? Det går också att måla direkt över teglet. Kanske ska du ha ett nyckelfärdigt tegelhus i en vit fräsch färg till exempel? Och precis som med andra stenhus är det ett vanligt alternativ att täcka tegel med puts i valfri kulör.

ett minihus i skogen, ett trähus

8. Minihus

Att bo i ett riktigt litet hus är en livsstil och en del av vår samtids småhusrörelse. Kanske vill du bygga en oas på en speciell plats, som i bilden. Eller så ska du lägga till ett attefallshus som komplementbyggnad för att hyra ut. Om du vill slå till på ett nyckelfärdigt minihus finns det många alternativ för dig och vissa kommer till och med på hjul.

ett trähus i herrgårdsstil

9. Herrgårdshus

Prydligt, symmetriskt och värdigt. Hus i herrgårdsstil är relativt vanliga i Sverige och med god anledning. De är svåra att tröttna på och behagliga för ögat. Nyckelfärdiga herrgårdshus är inte svåra att hitta.

ett trähus i klassisk svensk stil med röd fasad och vita knutar

10. Klassiska trähus – typiskt svenska hus

En självklar byggstil på den här listan är det klassiska trähuset som man ser så ofta runtom i Sverige. Om du är ute efter ett nyckelfärdigt trähus i traditionell svensk stil har du många hustillverkare att botanisera bland.

Få gratis offerter från olika hustillverkare

Har du hittat rätt stil för dig? Fyll då i formuläret på den här sidan.

Hus.nu är en gratis tjänst för dig som funderar på att bygga hus. Efter att du fyllt i formuläret blir du kontaktad av maximalt fem hustillverkare som vill leverera passande hus till dig. Studera deras alternativ och se om du hittar något intressant. Tjänsten är helt utan bindningar.

Gratis offerter från hustillverkare

Vill du först veta lite mer om att köpa ett nyckelfärdigt hus? Läs gärna artikeln 7 olika typer av nyckelfärdiga hus.