Vitt modulhus med två våningar.

7 olika typer av nyckelfärdiga hus

Nyckelfärdiga hus kommer i ett antal olika modeller. För dig som funderar på att köpa ett nyckelfärdigt hus är det bra att ha koll på de olika begreppen så att du kan välja den typ som passar dig bäst.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Publicerad: 13.06.2023
Artikelns innehåll

Vad är nyckelfärdiga hus?

Nyckelfärdigt är inte en juridisk definition och innebörden kan därför variera mellan aktörer. Sammantaget kan man säga att ett nyckelfärdigt hus byggs och färdigställs så att du som köpare kan få nyckeln i handen så fort huset levererats och monterats.

Nyckelfärdiga hus byggs ofta efter standardmått eller med fabriksbyggda moduler vilket gör att de kan byggas ihop snabbt på plats. Ett nyckelfärdigt hus kan vara en smidig och prisvärd lösning om du som köpare vill slippa en lång byggprocess.

Modulhus, kataloghus och elementhus – vad är skillnaden?

Begreppen överlappar en hel del och används ibland synonymt – trots att de kan innebära olika resultat för dig som köpare. Så hur ska man börja? Det som är viktigast att veta är hur mycket du vill kunna anpassa ditt nyckelfärdiga hus.

Hus med särskild utformning eller andra anpassade val kan öka både kostnad och produktionstid, medan ett färdigt modulpaket kan levereras och byggas snabbt. Om du är händig kanske du vill måla väggar och lister själv men överlåta byggandet till en leverantör.

1. Vad är modulhus?

Ett modulhus byggs med färdiga moduler. Modulerna tillverkas på fabrik och monteras sedan ihop på plats – mindre hus kan fraktas som en enda modul medan större hus brukar bestå av två eller fler moduler.

Modulhus kan du köpa med färdig inredning och installerad vvs och el. Eftersom hela huset är en paketlösning kan du räkna med att du får det du betalar för. Med ett fast pris innan byggstart slipper du också oväntade kostnader. Valmöjligheterna med denna typ av nyckelfärdiga hus är dock begränsade.

2. Anpassningsbara modulhus

Vissa företag erbjuder modulhus med större flexibilitet. Det kan till exempel gå att bygga ut huset med fler moduler om du märker att familjen behöver mer bostadsyta. Vissa leverantörer tar även emot arkitektritningar för att anpassa till moduler.

Vet du redan från början att dina förutsättningar eller bostadsbehov kan komma att ändras? Då kan den här typen av modulhus vara ett smart och långsiktigt alternativ.

Läs även: Bygga nyckelfärdigt hus – 10 tips

3. Begagnade modulhus

Om du vill spara på både pengarna och miljön kan ett begagnat modulhus vara något för dig. Modulhus kan köpas och säljas i andra hand och husets värde ökar med tiden.

Till skillnad från traditionella hus kan modulhus flyttas hur många gånger som helst. Det innebär att du kan välja själv var ditt begagnade hus ska stå. Begagnade modulhus är ett hållbart alternativ till nyproducerade modulhus och passar dig som inte har särskilda krav.

4. Vad är kataloghus?

Önskar du specifika detaljer till ditt nyckelfärdiga hus? Då kan det passa bättre med ett kataloghus. Ett kataloghus väljs från en leverantörskatalog och kommer i olika storlekar och utformningar. Kataloghus byggs antingen med färdiga moduler eller av lösvirke.

Du väljer först en husmodell som villa, fritidshus, friggebod eller attefallshus. Därefter kan du göra vissa tillval när det gäller detaljer som golv, tapeter och köksluckor. Alternativen utgår från ett färdigt sortiment som erbjuds av husleverantören.

5. Vad är elementhus?

Elementhus konstrueras med hjälp av element, vilket skiljer sig från moduler eftersom det invändiga arbetet av huset återstår när huset har monterats. Detta kallas också skalfärdigt hus.

Element som levereras består vanligtvis av tak, ytterväggar, ytterdörrar, mellanbjälklag och golv. Husets grund och eventuella grävarbeten behöver göras i förväg. Elementhus passar bäst för moderna och minimalistiska husbyggen.

6. Skalfärdigt – vad betyder det?

Nyckelfärdiga hus kan ibland levereras skalfärdiga. Det innebär att husets yttre delar levereras färdiga för montering. Husets insida byggs först när skalet är på plats. Om du valt delad entreprenad öppnar möjligheten för att själv ansvara för husets invändiga arbete eller att anlita en specifik entreprenör. Läs om delad entreprenad här.

7. Vad är pre-cut-metoden?

Pre-cut-metoden innebär att allt byggmaterial kapas på fabrik för att sedan fraktas till byggplatsen. Det är den enklaste formen av nyckelfärdigt hus och liknar ett traditionellt bygge med lösvirke. En stor skillnad mellan traditionellt och pre-cut är att allt material kommer i exakta längder och är förberett för att effektivisera byggarbetet.

Pre-cut kan ge dig större valfrihet när det gäller anpassningar och detaljer som burspråk eller takkupor. En nackdel med metoden är att platsbyggda hus alltid tar längre tid att bygga än modulhus och elementhus.

Få offerter på nyckelfärdiga hus

Vill du läsa mer? Se alla våra artiklar här.